«Llegará un día en que todas las naciones del continente, sin perder su idiosincracia o su gloriosa individualidad, se fundirán estrechamente en una unidad superior y constituirán la fraternidad europea.Llegará un día en que no habrá más campos de batalla que los foros en los que compitan las ideas. Llegará un día en que las balas y las bombas serán sustituidas por los votos».

Víctor Hugo, 1849.

dimarts, 27 d’abril del 2010

eTwinning, un espai de contacte.

El portal eTwinning ha estat desenvolupat dins el marc dels programes Comenius. És un espai virtual, al qual només cal inscriure's, que permet trobar socis per als projectes que les escoles estiguin desenvolupant, buscar projectes que els puguin resultar interessants, accedir a intercanvis, etc.
És un projecte que permet desenvolupar el tema de les TIC, molt valorat actualment dins l'àmbit de l'educació. Un projecte que hi havia és de creació de contes, on una escola espanyola compartia aquest projecte amb una escola turca. El projecte consistia en il·lustrar un conte i realitzar-ne un power point o un arxiu de vídeo, on s'incloguessin les il·lustracions i també calia registrar la lectura del conte, cada escola en la seva llengua. D'aquesta manera els alumnes escoltaven una altra llengua, i com que coneixien perfectament el desenvolupament del conte podien esbrinar algunes paraules d'aquesta nova llengua.

dilluns, 26 d’abril del 2010

Invenció de Lema i Símbol

Una altra alternativa per desenvolupar el tema de la Unió Europea a l'escola podria ser la invenció d'un símbol i un lema. Per exemple, a França tindríem el lema de "Liberté, Egalité, Fraternité", o als Estats Units podríem tenir el símbol de l'àliga.
D'aquesta manera, pensant en les actuacions que realitza la Unió Europea, els seus objectius i els seus principis fonamentals cal pensar un lema que podria tenir i un símbol.
Així, nosaltres varem pensar que el lema de la Unió Europea podria ser Units per avançar, i el símbol un roure que les seves fulles fossin els les banderes dels països que conformen l'organització, ja que el roure és un arbre resistent i a més a més també faria referència a un dels fronts on la UE destina més recursos, la agricultura.

Què és la UE?

Per tal de conèixer més en profunditat la Unió Europea, un aspecte essencial és saber definir-la, cosa que en principi pot sermblar bastant senzilla però que de fet té certa complicació, ja que és difícil resumir-ho en poques paraules.
D'aquesta manera, a classe varem aconseguir definir-la de la següent manera:
"La UE és una organització de 27 països europeus que pretén aconseguir la pau i la prosperitat econòmica a través de polítiques econòmiques i socials comunes."

dijous, 22 d’abril del 2010

Unió Europea: aspectes rellevants

  • La UE està formada per 2 institucions : el Parlament Europeu (format per diputats elegits pels ciutadans dels diversos països) i la Comissió Europea (formada per 27 comissaris, un de cada país, elegits pels governs dels estats membres).

  • Les decisions principals les prenen els caps d’estat o de govern de cada país, reunits quatre vegades l’any a la Cimera del Consell Europeu. Si el tema a tractar és concret es reuneixen els ministres corresponents en un Consell de Ministres de la UE. Un cop presentada la directiva, la Comissió Europea i el Parlament l’han d’aprovar o fer les modificacions necessàries. Posteriorment, tots els països han d’adaptar la seva normativa per complir aquesta, i la Comissió Europea s’encarrega de vetllar que això es fàcil.

  • Les decisions s’han de prendre per unanimitat, cosa que dificulta el procés. Per això amb el nu tractat que entrarà en vigor al 2014 es fa una redistribució del poder, on els països disposaran d’un nombre de vots segons els habitants. A més a més, el president del consell Europeu tindrà el càrrec durant 2 anys i mig i serà triat per prestigi.

  • Dins els països de la UE hi ha un mercat únic, sense aranzels interiorment però si amb els països estrangers. Aquest mercat únic requereix el lliure moviment de béns i persones, i per això al 1985 es va aplicar el Tractat Schengen, on es suprimien els controls duaners. Però obrir les fronteres interiors implica enfortir les exteriors.

  • La UE dóna ajuda humanitària i ajuda en el desenvolupament. A més a més, ha aconseguit la pau i la democràcia, requisits per poder entrar a la UE. A més a més, s’esforça molt en promulgar lleis d’igualtat i sostenibilitat.

dimecres, 21 d’abril del 2010

Fons estructurals

Molt sovint no ens adonem, però la Unió Europea financia algunes de les obres que es fan al nostre voltant.
De moment, posarem algunes de les mostres que hem trobat.
  • La primera és el cofinançament, per part del fons de Cohesió de la Unió Europea, d'un tram de la línia d'alta velocitat que enllaça Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera francesa. L'objectiu és reduir les disparitats socials i econòmiques entre els ciutadans de la Unió Europea.
  • La segona no és una obra sinó una ruta electrònica per la fortalesa d'Hostalric, que ha estat cofinançada per el Fons de Desenvolupament Regional.
  • La tercera és una la creació d'una xarxa de regadiu agrícola amb aigües residuals de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Blanes, cofinançada pel FEOGA.
A mida que en trobem les anirem afegint en entrades posteriors.

Tècnica: grup d'experts.

Sempre fem llegir als nostres alumnes un munt de textos, per tal que per ells mateixos apenguin la temàtica necessària sobre qualsevol aspecte que ens proposem.
Per aconseguir això podem utilitzar la tècnica del grup d'experts, que exposem a continuació.
Es fan grups a classe, i es fragmenta el text en el nombre de grups que hi hagi, o bé es trien diversos textos. Aleshores es passa un d'aquests textos a cada grup, que l'ha de llegir atentament de manera individual. A continuació es reuniran totes les persones que hagin llegit aquell corresponent text i compartiran la informació necessària. Arribaran a un acord sobre quina és la informació essencial.
A continuació es formaran nous grups amb, com a mínim, un membre que hagi llegit cada tipus de text i compartiran la seva informació. Aquesta tècnica ens serveix per tal que els alumnes realitzin per ells mateixos aprenentatges sobre una temàtica, que a més els resultarà més amè i entenedor perquè els hi serà explicat per un company seu.
A continuació presentem un esquema on es mostra com hauria de ser el desenvolupament: primer lectura individual, despprés comentari dins el mateix grup i finalment formació de nous grups que hagin llegit textos diferents.

Desxifrem els jeroglífics!

Una altra manera que podem fer servir per tal que els nostres alumnes es relacionin amb els noms dels països i les ciutats europees es crear jeroglífics. D'aquesta manera ells es familiaritzaran amb els corresponents noms i els serà més fàcil recordar-los. Alguns exemples de jeroglífics podrien ser els següents:
A més a més, els podem demanar a ells que creïn els seus propis, de manera que els seus companys els hagin de desxifrar.

Quina de països!

En la relació a l'entrada publicada anteriorment, per tal d'aconseguir que els nostres alumnes aprenguin els països d'Europa podem jugar a una quina amb un mapa. Per fer això cal agafar tres colors i pintar: 4 països d'un color, 4 d'un altre i 4 d'un altre. A continuació el mestre va dient els països i els alumnes els tatxen. Es fa línia quan tenen tots els països d'un mateix color tatxats, i quina quan els tenen tots.
Una variació de l'activitat podria ser que haguéssin d'esciure tots els noms dels països, o fins i tot dir-los en francès o anglès.

Mapes Interactius

Un dels nostres objectius quan parlem d'Europa a les escoles pot ser que els alumnes aprenguin tots els països que conformen aquest continent. Per tal de contribuir a assolir aquest objectiu, a continuació proposem un recurs, com poden ser els mapes interactius.
El que presentem a continuació ha estat dissenyat per Enrique Alonso. El joc ens proposa el nom d'un país que hem de trobar i seleccionar en el mapa. Tenim fins a tres intents per a encertar-ho. Podem jugar-hi tant de manera grupal (els alumnes es posen en fila, i van seleccionant els països que saben. Quan en fallen un s'asseuen) o bé de manera individual (cadascú resol el mapa i fa una graella: quants n'ha encertat a la primera, quants a la segona, fallos,... Es proposa que ho resolgui tres vegades i ompleni la seva corresponent graella, i ens adonem que a la tercera en sap molts més.
Cal tenir en compte que aquest mapa té una sèrie d'errors:
  • Hungria: ha d'anar amb "o"
  • Holanda: s'anomenen Països Baixos
  • Bòsnia: correctament cal dir Bòsnia Herzegovina
Però no només podem treballar els països d'Europa, sinó també les capitals europees, províncies espanyoles, rius...

divendres, 16 d’abril del 2010

Caos aeri europeu per l'erupció d'un volcà.

La notícia que ha sorpès a tothom des d'ahir al matí és que part d'Europa resta incomunicada aèreament per causa de l'erupció d'un volcà a Islàndia. Els avions no poden enlairar-se ja que el pols de l'erupció podria causar grans desperfectes en els motors dels avions.
Així ho explica avui el Periódico de Catalunya: