«Llegará un día en que todas las naciones del continente, sin perder su idiosincracia o su gloriosa individualidad, se fundirán estrechamente en una unidad superior y constituirán la fraternidad europea.Llegará un día en que no habrá más campos de batalla que los foros en los que compitan las ideas. Llegará un día en que las balas y las bombas serán sustituidas por los votos».

Víctor Hugo, 1849.

dijous, 22 d’abril del 2010

Unió Europea: aspectes rellevants

  • La UE està formada per 2 institucions : el Parlament Europeu (format per diputats elegits pels ciutadans dels diversos països) i la Comissió Europea (formada per 27 comissaris, un de cada país, elegits pels governs dels estats membres).

  • Les decisions principals les prenen els caps d’estat o de govern de cada país, reunits quatre vegades l’any a la Cimera del Consell Europeu. Si el tema a tractar és concret es reuneixen els ministres corresponents en un Consell de Ministres de la UE. Un cop presentada la directiva, la Comissió Europea i el Parlament l’han d’aprovar o fer les modificacions necessàries. Posteriorment, tots els països han d’adaptar la seva normativa per complir aquesta, i la Comissió Europea s’encarrega de vetllar que això es fàcil.

  • Les decisions s’han de prendre per unanimitat, cosa que dificulta el procés. Per això amb el nu tractat que entrarà en vigor al 2014 es fa una redistribució del poder, on els països disposaran d’un nombre de vots segons els habitants. A més a més, el president del consell Europeu tindrà el càrrec durant 2 anys i mig i serà triat per prestigi.

  • Dins els països de la UE hi ha un mercat únic, sense aranzels interiorment però si amb els països estrangers. Aquest mercat únic requereix el lliure moviment de béns i persones, i per això al 1985 es va aplicar el Tractat Schengen, on es suprimien els controls duaners. Però obrir les fronteres interiors implica enfortir les exteriors.

  • La UE dóna ajuda humanitària i ajuda en el desenvolupament. A més a més, ha aconseguit la pau i la democràcia, requisits per poder entrar a la UE. A més a més, s’esforça molt en promulgar lleis d’igualtat i sostenibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada